Plasterk zet vol in op invoeren sleepnet
Minister Plasterk zet vol in op het invoeren van een sleepnet voor de communicatie van burgers. Dat blijkt uit het aan de Volkskrant gelekte Wetsvoorstel op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Daarmee negeert het kabinet de breed gedragen fundamentele kritiek op het sleepnet. Bits of Freedom vindt dat onschuldige mensen niet afgetapt mogen worden en wil dat deze bevoegdheid van tafel gaat.
Sleepnet
De minister heeft ervoor gekozen om ondanks de overweldigende kritiek zijn plannen voor een sleepnet over de communicatie van onschuldige burgers door te zetten. Uit een analyse van Bits of Freedom blijkt dat er in het wetsvoorstel niets is gedaan met de kritiek op het sleepnet. De wijzigingen zijn vooral cosmetisch van aard. Het is de bedoeling om communicatieverkeer langdurig te onderscheppen waarna de geheime diensten de binnengesleepte informatie kunnen doorzoeken naar mogelijke sporen. Dat betekent dat er ontzettend veel gegevens van onschuldige burgers verzameld en geanalyseerd kunnen worden.
Ton Siedsma, onderzoeker bij Bits of Freedom: “het gelekte voorstel laat duidelijk zien dat waar 'onderzoeksopdrachtgerichte interceptie' staat eigenlijk 'sleepnet' gelezen kan worden. Voor een sleepnet is in Nederland geen ruimte. Wij roepen minister Plasterk dan ook op om het sleepnet in te trekken.”
In het voorstel wordt de effectiviteit van deze bevoegdheid nergens aangetoond. Ook wordt door het kabinet ten onrechte aangegeven dat er een financiële rem zit op het sleepnet. Er wordt namelijk geen rekening gehouden met het feit dat opslag en verwerking van data steeds goedkoper worden. Voor hetzelfde geld krijg je in de toekomst exponentieel meer surveillance.
Andere uitbreidingen worden ook doorgezet
Daarnaast wordt het in de nieuwe wet mogelijk om onschuldige burgers te hacken om bij een target terecht te komen. Dat is een onaanvaardbaar privacy- en beveiligingsrisico voor de gewone internetter. Ook mogen grote hoeveelheden gegevens van Nederlandse burgers overgedragen worden aan buitenlandse diensten, zonder dat de Nederlandse diensten die informatie eerst zelf beoordeeld hebben. Daarmee geeft de Nederlandse overheid gegevens van nietsvermoedende Nederlandse burgers door aan buitenlandse overheden, zonder dat daar een goede reden voor is.