• Menu

0 recente resultaten

Big Brother Awards: de nominaties

00:00
-28:58
00:00

Deze week gaan we met Maartje in gesprek over de nominaties voor de Big Brother Awards. Evelyn vertelt Inge over de nieuwe mascotte van het Vaticaan.

 

Luce

Het Vaticaan lanceerde een nieuwe mascotte: 'LuceBekijk de mascotte (en de memes) hier', een blauwharig anime-meisje met blauwe ogen. De mascotte werd ontworpen door het merkbureau TokidokiGa naar de website van Tokidoki van de Italiaanse kunstenaar Simone Legno. Zoals te verwachten, sprong het internet er meteen bovenop en Evelyn genoot vooral van de memes die meteen werden gemaakt. Het deed haar een beetje denken aan hoe het internet vroeger was: er gebeurt iets, mensen worden creatief en delen hun creaties online.

Big Brother Awards

Met de Big Brother Awards zetten we elk jaar de grootste schenders van ons recht op privacy en communicatievrijheid in het zonnetje. De uitreiking is op 13 februari in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. We reiken die avond een Expertprijs en een Publieksprijs uit, en op die laatste kun je nu al stemmen.Stemmen doe je hier! In deze aflevering nemen we alle nominaties door. Wil je ze zelf nog even rustig nalezen, raadpleeg dan het uitgebreide nominatierapport.Het rapport lees je hier

DPG media aapt Big Tech na

DPG Media is genomineerd voor het dagelijks tracken en profileren van miljoenen nieuwsconsumenten.

DPG media is een groot mediaconcern met zestig mediamerken, zowel online als offline. Het bedrijf bereikt 15 miljoen mensen per dag via hun tv, print, en digitale platformen. De websites van de titels van DPG, zoals Volkskrant, NU.nl en Donald Duck staan vol met advertenties. Tot voor kort gebruikte DPG hiervoor de advertentieplatformen van Google en Meta, maar DPG besloot: wat Big Tech kan, kunnen wij ook. Op zich een prima keuze om van de grote platformen af te stappen, maar natuurlijk niet om hun problematische werkwijze - inclusief het verzamelen van heel veel data over je lezers en luisteraars - over te nemen.

DPG Media verzamelt van alle gebruikers doorlopend gegevens over hun gedrag, om ze vervolgens de hele dag - via alle media die zij in handen heeft - gerichte advertenties voor te schotelen. En mensen die een betaald abonnement hebben, betalen dubbel: één keer met het abonnementsgeld, en één keer met hun gegevens.

Temu volgt je, zelfs als je slaapt

Temu is genomineerd voor het schenden van Europese regels rondom privacy, consumentenrecht en platformrecht.

Temu is een verkoopsite en app, waar miljoenen mensen en bedrijven hun producten verkopen. Het bedrijf heeft - naar eigen zeggen - zo'n 92 miljoen gebruikers per maand in de Europese Unie, waarvan 7 miljoen in Nederland. Uit onderzoek van het Belgische VRT blijkt dat de app - naast toestemming voor toegang tot je contactenlijst, je lokale netwerk en je camera - ook je telefoon ’s nachts kan ontgrendelen en geluid op kan nemen. Een grove schending van het privacyrecht. Dat zijn allemaal functies die niet nodig zijn voor een webshop.

Daarnaast maakt Temu een groot aantal inbreuken op het consumentenrecht, bijvoorbeeld door het gebruik van misleidende trucs als nepkortingen en aftelklokken. Ook vermoedt de Europese Commissie dat Temu inbreuk maakt op de wetgeving die mensen tegen de macht van grote platformen moeten beschermen, de Digital Services Act (DSA). Tot slot wijst de Europese Commissie op het risico op verslavend ontwerp van Temu en de risico’s die dat met zich meebrengt voor de fysieke en mentale gezondheid van mensen.

Het kabinet vindt toezicht niet belangrijk

Het kabinet is genomineerd voor het onvoldoende waarborgen van toezicht op wet- en regelgeving in het digitale domein.

Toezicht en handhaving zijn ontzettend belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat regels, wetten en normen worden uitgevoerd. Ze zijn cruciaal voor het functioneren van een samenleving omdat ze ervoor zorgen dat regels en wetten niet alleen op papier staan, maar ook daadwerkelijk worden nageleefd. Het kabinet lijkt zich hier niet druk om te maken.

Zo is er nog steeds geen toezichthouder aangesteld op de Digital Services Act, terwijl die wet al in 2022 werd aangenomen. Daarnaast is er aanhoudend te weinig toezicht op de geheime diensten. De CTIVD, de toezichthouder op de AIVD, geeft al sinds 2022 aan dat ze te klein zijn gehuisvest om de extra mensen aan te nemen die nodig zijn om goed toezicht te kunnen houden. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens, die toezicht moet houden op de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), heeft veel te weinig middelen om haar werk goed te kunnen uitvoeren. En zo zijn er tal van andere voorbeelden. Toezicht en handhaving lijken voor het kabinet niets meer dan een sluitpost. Of misschien een lastpost, waarvan je beter minder dan meer hebt.

 

De Minister van financiën laat banken het vuile werk doen

De Minister van Financiën is genomineerd voor het maken van beleid dat indirect leidt tot privacyschendingen en discriminatie door financiële instellingen

De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) verplicht banken en andere financiële instellingen om hun klanten te controleren en betalingen goed in de gaten te houden. Dit heeft grote gevolgen. Klanten worden gediscrimineerd en moeten zelfs kleine betalingen uitgebreid uitleggen. Stichtingen en verenigingen kunnen soms geen bankrekening openen, krijgen te maken met geblokkeerde betalingen, of hun bankrekening wordt ineens opgeheven.

Nederland wil niet bekendstaan als een land dat terrorisme financiert. Daarom heeft de overheid veel verantwoordelijkheid bij financiële instellingen neergelegd. Omdat deze instellingen ook niet met terrorisme in verband willen worden gebracht, voeren ze een meedogenloos beleid. In feite heeft het ministerie op deze manier zijn eigen risico verschoven naar de banken en andere financiële instellingen.

De overheid heeft de taak om de democratische rechtsorde te beschermen. Vanuit dat perspectief is de strijd tegen terrorisme meer dan legitiem. Maar als deze strijd leidt tot schendingen van grondrechten van groepen mensen die al vaker worden gediscrimineerd, zoals mensen met een niet-westerse migratieachtergrond, kunnen we niet anders concluderen dan dat de overheid hierin te ver is doorgeschoten.

 

 

Volg ons op de voet...

Let op! Nu volgen linkjes naar Big Tech!

Volg jij Bits of Freedom al? Bijvoorbeeld op Twitter, Instagram of LinkedIn?
De podcast vind je in jouw favoriete podcastapp. Bijvoorbeeld op Spotify of Apple Podcasts.

Wil je niks te maken hebben met Big Tech? Abonneer je dan gewoon op onze podcastnieuwsbrief:

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Jij bent een officiële supporter van een vrij internet!

Dankjewel voor het steunen en welkom als officiële supporter van een vrij internet.

Je ontvangt de inlogcode voor de donateursomgeving zo snel mogelijk via de mail. Of klik via de knop hieronder om meteen naar de donateursomgeving te gaan.

Naar donateursomgeving

Er ging iets mis tijdens de betaling

Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.

Support en doneer!

Meer weten over doneren aan ons? Lees er hier alles over.