• Menu

0 recente resultaten

De Top400: hoe gemeente Amsterdam haar kinderen faalt

00:00
-41:33
00:00

Deze week hebben we het met Nadia over de omstreden Top400-lijst van de gemeente Amsterdam. Evelyn is in de ban van alle online commotie rond Taylor Swift en we bellen met onze oud-directeur Hans de Zwart.

De ontdekking van Swiftly Neutral

Evelyn raadt een podcast aan over Taylor Swift, waarbij de fancultuur van de zogenaamde Swifties interessante inzichten biedt op internetcultuurJe luistert de Taylor Swift podcast hier. Echte Swifties blijken zó beschermend te zijn tegenover hun idool Taylor Swift, dat negatief ingestoken comments op Subreddits abrupt worden verwijderd door een moderator. Gelukkig is er Swiftly NeutralOp deze Subreddit kunnen gematigde Taylor Swift fans terecht, ontdekte Evelyn. "Daar mag een zekere mate van kritiek wél blijven staan. Als reactie op Swift's nieuwe album groeide deze Subreddit met maar liefst 15.000 gebruikers. Een keerpunt in het fandom dus...

De problematiek van de Top 400

De gemeente Amsterdam lanceerde in 2016 de Top400Lees hier wat we eerder schreven over de Top400: een lijst met namen van Amsterdamse jongeren die dreigen af te glijden naar serieuze criminaliteit. De aanpak is geïnitieerd om deze jongeren op het 'juiste pad' te houden en criminaliteit preventief te voorkomen, maar is gebaseerd op een risicomodel waarbij politiegegevens leidend zijn.

Nadia vertelt over die gevolgen en legt uit waarom de Top400-problematiek nog steeds springlevend isNadia verwijst hier naar de documentaire Moeders van Nirit Peled: "Alles wat je doet als jongere die op de lijst staat, wordt in de gaten gehouden. Met wie ga je om, hoe vaak verslaap je je wanneer je naar school moet, hoe vaak zijn je ouders thuis, wie zijn je broertjes en zusjes en moeten die ook in de gaten worden gehouden... De gemeente, de politie, de school, wijkcoaches en andere instanties: ze wachten allemaal tot je een keer de fout in gaat. Dat is de boodschap die kinderen al op hele jonge leeftijd wordt meegegeven: zelfs als je niks verkeerds hebt gedaan, bestaat de overtuiging dat je het criminele pad op gaat. Wat doet met kinderen? Hoe kan zo'n kind nog functioneren op school? En hoe kan zo'n kind nog dromen over de toekomst?"

Onzekerheid bij kinderen op de lijst

Het is opnieuw een voorbeeld hoe de inzet van algoritmen door de overheid kan zorgen voor discriminatie. Onschuldige kinderen worden verdacht gemaakt, terwijl je eigenlijk onschuldig moet zijn tot het tegendeel is bewezen. Dat is immers een fundamenteel uitgangspunt in onze rechtsstaat. Nadia: "Wanneer een kind op de lijst belandt, krijgt hij van jongs af aan al mee dat hij niet deugt, maar mag niet weten waarom. Wat leren ze als ze overal gevolgd worden en nergens meer veilig zijn voor de doordringende en veroordelende blikken van al die volwassen professionals? Wie durven zij nog te vertrouwen?"

Noodzaak tot verandering van de Top400

Als het aan ons ligt, moet gemeente Amsterdam stoppen de Top400. Met de Top400-aanpak is de gemeente op de stoel van de politie gaan zitten, zonder daar de wettelijke taken of bevoegdheden voor te hebben. De gemeente heeft een lange weg te gaan om het vertrouwen te herstellen. Het roer moet dus om; en daarover gaan we graag in gesprek met de gemeente Amsterdam.

We bellen met....

We sluiten de podcast elke week af met een telefoontje naar iemand met een bijzondere kijk op het internet. Deze week is dat onze oud-directeur Hans de Zwart. Hij is onderzoeker en docent op de Hogeschool van Amsterdam. Hij is een van de oprichters van het Racism and Technology Center. Hij kijkt mee met het algoritmeregister van Amsterdam en in die hoedanigheid kwam hij een algoritme voor de bestrijding van bijstandsfraude tegen.

Volg ons op de voet...

Let op! Nu volgen linkjes naar Big Tech!

Volg jij Bits of Freedom al? Bijvoorbeeld op Twitter, Instagram of LinkedIn?
De podcast vind je in jouw favoriete podcastapp. Bijvoorbeeld op Spotify of Apple Podcasts.

Wil je niks te maken hebben met Big Tech? Abonneer je dan gewoon op onze podcastnieuwsbrief:

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag