• Menu

0 recente resultaten

Een (on)betrouwbare overheid

00:00
-43:27
00:00

Deze week hebben we het met Rejo over de betrouwbaarheid van de overheid, met Evelyn over de manier waarop je informatie te zien krijgt in je feed en we bellen met Lilian Stolk van The Hmm.

Tickertape

Evelyn vertelt over een dossier van The Hmm dat ze las, over de feed - de manier waarop je informatie te zien krijgt.Lees het artikel waar Evelyn naar verwijst hier In dit dossier sprak een artikel van een curator van het Internet Archive haar aan, waarin historische feeds werden besproken. Een voorbeeld is de tickertape uit de 19e eeuw. Deze tickertape, die van 1870 tot 1970 in gebruik was, bracht beursinformatie via de telegraaf over.

Consultatie van de Staatscommissie rechtsstaat

Naar aanleiding van de consultatie van de Staatscommissie rechtsstaatLees onze inbreng op de consultatie gaan we in gesprek over de betrouwbaarheid van de overheid. De Staatscommissie rechtsstaat heeft de opdracht om vanuit het perspectief van de burger het functioneren van de rechtsstaat te analyseren en voorstellen te doen voor versterking ervan. Op de consultatie kwamen 76 reacties, waaronder één van Bits of Freedom.

We schrijven daarin onder andere:

"Het is van fundamenteel belang dat de overheid weer betrouwbaar wordt. Dat is niet iets dat in termen van een verandering van wetgeving of processen mogelijk is. Het vraagt om een andere grondhouding van de overheid ten opzichte van haarzelf en de burger. De overheid moet burgers, in plaats van zichzelf, centraal stellen. Ze moet vertrouwen hebben in haar burgers en mild zijn voor burgers die de overheid nodig hebben. Ze moet bovendien zeer kritisch zijn op haar eigen handelen en terughoudend zijn met de inzet van machtsmiddelen."

Lees hier onze volledige inbreng op de consultatie hier.

Mentaliteitsverandering nodig binnen de overheid

Rejo legt uit waarom hij afstand nam van de oorspronkelijke vragen van de commissie: "Een van de eerste vragen was: welke wetgeving moet als eerste worden vereenvoudigd? Als je het hebt over de betrouwbaarheid van onze overheid, dan denk ik dat die vraag eigenlijk al veel te specifiek is." Hij stelt dat het vereenvoudigen van wetgeving niet genoeg is om de betrouwbaarheid van de overheid wezenlijk te vergroten, en pleit voor bredere, structurele veranderingen en een mentaliteitsverandering binnen de overheid.

De overheid als veelpleger

Rejo benadrukt de problematiek van de overheid die zich niet aan de wet houdt: "Een voorbeeld daarvan is de Belastingdienst die de AVG schendt. De AVG bestaat nu zes jaar. [...] Het gaat hier gewoon om jarenlange, misschien wel decennialange overtredingen van wetgeving. En het is echt bizar dat de Belastingdienst daarmee wegkomt." Evelyn vult aan: "Je wilt dat de overheid niet meer macht neemt dan we haar hebben gegeven. Je wilt dat als de overheid haar macht gebruikt, de randvoorwaarden zijn dat het zo veilig mogelijk en zo eerlijk mogelijk gebeurt."

Versterken van tegenmacht

Naast deze basisvoorwaarde, bespreken we ook de rol van tegenmacht. Rejo benadrukt het belang van een tegenmacht om machthebbers in toom te houden en hen te dwingen verantwoording af te leggen. Formele vormen van tegenmacht, zoals toezichthouders, moeten voldoende capaciteit en middelen krijgen om hun werk effectief te kunnen doen. Bovendien moet er respect zijn voor de oordelen van deze toezichthouders. "Als de toezichthouder zegt: hé, dit mag je niet bewaren, dan moet je dat niet langer bewaren."

Voor de informele vormen van tegenmacht, zoals journalisten en maatschappelijke organisaties, is het essentieel dat zij de ruimte krijgen om hun werk te doen. Dit betekent onder meer dat het demonstratierecht moet worden versterkt in plaats van ingeperkt. Rejo: "Niet méér *law and order,* maar juist de ruimte bieden aan die demonstraties."

We bellen met...

We sluiten de podcast elke week af met een telefoontje naar iemand met een bijzondere kijk op het internet. Deze week is dat Lilian Stolk van The Hmm, platform en laboratorium voor digitale cultuur. Ze organiseerden onlangs een aantal workshops over hoe de perfecte *social media feed* eruit zou zien. Deelnemers aan de workshop werd gevraagd te speculeren over wat een *perfect feed* voor hen zou zijn en hiervan een visualisatie te maken.Bekijk het dossier en de visualisaties van The Hmm

We bellen met....

We sluiten de podcast elke week af met een telefoontje naar iemand met een bijzondere kijk op het internet. Deze week is dat Lilian Stolk van The Hmm, platform en laboratorium voor digitale cultuur. Ze organiseerden onlangs samen met  Soyun Park en Leo Scarin van RGBdog een aantal workshops over hoe de perfecte social media feed eruit zou zien. Deelnemers aan de workshop werd gevraagd te speculeren over wat een perfect feed voor hen zou zijn en hiervan een visualisatie te maken. We spreken Lilian over de uitkomsten van de workshopsLees hier het dossier van The Hmm over The Perfect Feed.

Volg ons op de voet...

Let op! Nu volgen linkjes naar Big Tech!

Volg jij Bits of Freedom al? Bijvoorbeeld op Twitter, Instagram of LinkedIn?
De podcast vind je in jouw favoriete podcastapp. Bijvoorbeeld op Spotify of Apple Podcasts.

Wil je niks te maken hebben met Big Tech? Abonneer je dan gewoon op onze podcastnieuwsbrief:

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Jij bent een officiële supporter van een vrij internet!

Dankjewel voor het steunen en welkom als officiële supporter van een vrij internet.

Je ontvangt de inlogcode voor de donateursomgeving zo snel mogelijk via de mail. Of klik via de knop hieronder om meteen naar de donateursomgeving te gaan.

Naar donateursomgeving

Er ging iets mis tijdens de betaling

Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.

Support en doneer!

Meer weten over doneren aan ons? Lees er hier alles over.