• Menu

0 recente resultaten

Godwin-special: De mogelijkheden tot verzet in een gedigitaliseerde wereld 1/2

00:00
-45:34
00:00

In deze eerste aflevering van onze Godwin-specialLees hier de Godwin lezingen die we in voorgaande jaren organiseerden terug.hebben we het in het kader van Bevrijdingsdag over de historische aanslag op het bevolkingsregister van Amsterdam in 1943, waarbij een poging werd gedaan de persoonsgegevens van 70.000 Joodse Amsterdammers te vernietigenLees hier het achtergrondartikel dat Lotte schreef over deze verzetsdaad.. We hebben het over hoe verzet mogelijk is in tijden van digitalisering, en over de vraag of we nog steeds op dezelfde manier kwetsbaar zijn door de gegevens die de overheid over ons verzamelt?

 

Persoonsbewijzen

We gaan op zoek naar een modern equivalent voor de persoonsbewijzen van toen. Lotte dook in de geschiedenis van die persoonsbewijzen. Ook lichten we verschillende datasets uit die in de voorgesprekken voor deze aflevering als mogelijk equivalent aan bod zijn gekomen. Veel van de experts die we spraken wezen ons op de gegevens zoals opgeslagen in de Basisregistratie Personen (BRP). Ook gegevens van vluchtelingen in de vreemdelingenketen werden aangewezen als mogelijke interessante dataset. Want - in tegenstelling tot het BRP - worden door de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) wel allerlei gevoelige gegevens opgeslagenIn de privacyverklaring van de IND lees je welke gegevens dat zijn., zoals geloofsovertuiging, seksuele oriëntatie, politieke opvattingen en biometrische gegevens. Ook hebben we het over de rol van locatiegegevens van onze smartphones als hedendaags equivalent van persoonsregistratie.

 

Lessen uit het verleden voor het digitale tijdperk

We zoomen in op de Basisregistratie Personen (BRP)Lees hier welke gegevens zijn opgenomen in de Basisregistratie Personen. en bespreken welke informatie daarin opgenomen is, en welke niet (meer). De registratie van geloof is bijvoorbeeld direct na de oorlog uit het BRP geschrapt. We bespreken de evolutie van persoonsregistratie, van fysieke kaarten in archieven tot digitale systemen in de cloud. Dit brengt niet alleen nieuwe mogelijkheden voor efficiëntie met zich mee (en de vraag of die efficiëntie altijd wenselijk is), maar ook nieuwe uitdagingen op het gebied van beveiliging en privacybescherming. De verhoogde toegankelijkheid van gegevens brengt ook nieuwe vragen met zich mee over welke organisaties allemaal toegang (moeten) hebben tot welke informatieDeze organisaties hebben toegang tot de BRP. en hoe deze wordt gebruikt en gecombineerd met andere datasets.

 

In de volgende aflevering...

In deel twee van deze Godwin-special zoomen we in op de daadwerkelijke mogelijkheden tot verzet in een gedigitaliseerde wereld. Waar zouden we moeten zijn om 70.000 van onze stadgenoten uit handen van de bezetter te kunnen redden? En is een dergelijke verzetsdaad vandaag de dag überhaupt nog mogelijk? We gaan erover in gesprek met een hacker.

 

Volg ons op de voet...

Let op! Nu volgen linkjes naar Big Tech!

Volg jij Bits of Freedom al? Bijvoorbeeld op Twitter, Instagram of LinkedIn?
De podcast vind je in jouw favoriete podcastapp. Bijvoorbeeld op Spotify of Apple Podcasts.

Wil je niks te maken hebben met Big Tech? Abonneer je dan gewoon op onze podcastnieuwsbrief:

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Jij bent een officiële supporter van een vrij internet!

Dankjewel voor het steunen en welkom als officiële supporter van een vrij internet.

Je ontvangt de inlogcode voor de donateursomgeving zo snel mogelijk via de mail. Of klik via de knop hieronder om meteen naar de donateursomgeving te gaan.

Naar donateursomgeving

Er ging iets mis tijdens de betaling

Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.

Support en doneer!

Meer weten over doneren aan ons? Lees er hier alles over.