• Menu

0 recente resultaten

Godwin-special: De mogelijkheden tot verzet in een gedigitaliseerde wereld 2/2

00:00
-39:12
00:00

In de eerste afleveringLuister de eerste aflevering hier van onze Godwin-special bespraken we de lessen die we kunnen leren van die aanslag op het bevolkingsregister. Denk bijvoorbeeld aan de les voor onze overheid dat het opslaan van gegevens met consequenties komt. We bespraken welke data er in de Basisregistratie Personen (BRP) zijn opgeslagen en wie daar toegang toe heeft. In aflevering twee zoomen we in op het andere deel, namelijk: hoe pleeg je verzet in een digitale wereld? We gaan erover in gesprek met hacker Frank Plattel.

 

The source of truth

Aan de hand van een fictief scenario waarin België aan onze (digitale) poorten staat te rammelen, verkennen we welke stappen je als hacker zou kunnen nemen als je de gegevens van inwoners van Nederland wil beschermen. We bespreken de verschillende mogelijkheden die je als hacker hebt om data te verwijderen of de integriteit ervan te beïnvloeden, en ook op welke plekken in het systeem je dat zou kunnen doen. "Softwareontwikkelaars en systeembeheerders zijn een heel mooi target. Maar dan moet je dus wel tijd hebben om zo'n aanval uit te voeren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van een achterdeur in de software zelf. Misschien via een laptop van een medewerker die toegang heeft tot de BRP. Maar ik ga er wel vanuit dat het systeem van de mensen die écht toegang hebben tot de source of truth in de BRP, redelijk veilig is ingericht," aldus Frank.

Opzet van de systemen

Frank pleit er dan ook voor dat systemen waar persoonsgegevens staan opgeslagen op een goede manier zijn ontworpen. Zodat we bijvoorbeeld inzicht hebben in het ontwerp ervan, en inzage hebben waar informatie staat en waar dit naartoe gaat. "We hebben het hier over een systeem wat voor de Nederlandse mensen wordt gebruikt en ook door Nederland wordt betaald. Het zou heel mooi zijn als we dan als Nederlanders kunnen valideren hoe zo'n systeem werkt: 'public money, public code'. Je zou dat compleet open source kunnen maken."

 

 

Volg ons op de voet...

Let op! Nu volgen linkjes naar Big Tech!

Volg jij Bits of Freedom al? Bijvoorbeeld op Twitter, Instagram of LinkedIn?
De podcast vind je in jouw favoriete podcastapp. Bijvoorbeeld op Spotify of Apple Podcasts.

Wil je niks te maken hebben met Big Tech? Abonneer je dan gewoon op onze podcastnieuwsbrief:

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Jij bent een officiële supporter van een vrij internet!

Dankjewel voor het steunen en welkom als officiële supporter van een vrij internet.

Je ontvangt de inlogcode voor de donateursomgeving zo snel mogelijk via de mail. Of klik via de knop hieronder om meteen naar de donateursomgeving te gaan.

Naar donateursomgeving

Er ging iets mis tijdens de betaling

Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.

Support en doneer!

Meer weten over doneren aan ons? Lees er hier alles over.