• Menu

0 recente resultaten

Liever échte oplossingen voor échte problemen

00:00
-38:02
00:00

In de eerste aflevering van ons nieuwe podcastseizoen duiken we met Rejo in het Europese wetgevingsproces rondom CSAR, de wet die al onze communicatie onveiliger maakt en al jarenlang als voorstel op tafel ligt. Evelyn praat Inge bij over een nieuwe ontdekking op het wereldwijde web: de nieuwe YouTube-serie van de internetkunstenaar Cory Arcangel.

 

Let's Play Majerus G3

In een online werk van internetkunstenaar Cory Arcangel Bezoek de website van Cory Arcangelwordt de digitale nalatenschap van de Luxemburgse kunstenaar Michel Majerus Bezoek de website van Michel Majerusontsloten, die vroegtijdig overleed en bekendstond om zijn pop art-achtige werken. In de video'sHier vind je de video's op YouTube verkent Arcangel de PowerBook G3 van Majerus, een oude computer die opnieuw tot leven is gebracht. Evelyn vertelt hoe Arcangel, in de stijl van een "let's play"-video, door de oude bestanden en software van de overleden kunstenaar navigeert en zo inzicht biedt in het creatieve proces van de kunstenaar.

Transparantie en Europa

Aan de hand van het wetsvoorstel CSARIn dit artikel legt Rejo meer uit over het voorstel legt Rejo uit hoe het Europese wetgevingsproces werkt. Hij beschrijft het proces waarin de Europese Commissie een wetsvoorstel doet, waarna zowel het Europees Parlement als de Raad (de vertegenwoordiging van de regeringen van alle lidstaten) een positie moeten innemen. Dit klinkt in de kern eenvoudig, maar de praktijk laat zien dat deze processen lang en ondoorzichtig zijn. Veel informatie blijft verborgen voor het publiek en belangrijke stemmingen gebeuren achter gesloten deuren, wat zowel de media als betrokken organisaties zoals Bits of Freedom buitenspel zet.

"Wij zijn bijvoorbeeld zeer afhankelijk van lekken. Zo'n voorstel is in principe geheim. Het is dat we goede contacten hebben, daardoor kunnen we vaak vroegtijdig het voorstel in handen krijgen. Soms zelfs eerder dan sommige ministeries in Nederland."

Dit gebrek aan transparantie maakt het proces niet alleen onvoorspelbaar, maar ook ondemocratisch. Organisaties zoals Bits of Freedom moeten vaak handelen op basis van beperkte informatie die via informele kanalen wordt verkregen. Dit zorgt voor een situatie waarbij de controleerbaarheid van dergelijke processen ernstig wordt beperkt.

Het belang van encryptie

"Het voorstel zorgt ervoor dat een overheidsinstantie een platform zou kunnen dwingen om mee te kijken met alle berichtjes van gebruikers, met als doel strafbaar materiaal te vinden", aldus Rejo. Dit betekent dat er een vorm van ongerichte surveillance ontstaat waarbij álle berichten, bijvoorbeeld op WhatsApp, kunnen worden bekeken. Dit raakt direct aan het principe van end-to-end encryptieLees hier alles wat we schreven over encryptie, een technologie die ervoor zorgt dat alleen de zender en de ontvanger van een bericht het kunnen lezen. Rejo legt uit hoe belangrijk deze versleuteling is voor onze privacy: "Encryptie is het enige technologische middel dat we hebben om de vertrouwelijkheid van communicatie te beschermen." Hij benadrukt dat het tornen aan encryptie niet alleen voor individuen problematisch is, maar ook voor bedrijven, overheden en journalisten die vertrouwelijk moeten kunnen communiceren.

Eindeloos op tafel

Het voorstelBekijk hier alle ontwikkelingen rondom het CSAR-voorstel was oorspronkelijk bedoeld om kinderen en jongeren online te beschermen tegen seksueel misbruik. Het voorstel kan eindeloos op tafel blijven liggen zonder enige effectieve uitkomst. Daarbij zou het wetsvoorstel ook nog eens juridisch onhoudbaar kunnen blijken. Dat betekent dat zelfs als het wordt aangenomen, het uiteindelijk door het Europese Hof ongeldig verklaard kan worden. Terwijl de noodzaak om kinderen en jongeren te beschermen tegen online seksueel misbruik onmiskenbaar is, dreigt het huidige wetsvoorstel niet effectief te zijn en eerder schade te veroorzaken dan oplossingen te bieden.

"Ik kan hier af en toe echt zo ontzettend boos en soms ook heel verdrietig over worden. Regeringen van lidstaten, Nederland inclusief, bakkeleien hier al zo lang over. Het uiteindelijke doel wordt hiermee niet bereikt. En zelfs als die wet er komt, dan zijn de maatregelen ervan niet effectief," aldus Rejo.

Volg ons op de voet...

Let op! Nu volgen linkjes naar Big Tech!

Volg jij Bits of Freedom al? Bijvoorbeeld op Twitter, Instagram of LinkedIn?
De podcast vind je in jouw favoriete podcastapp. Bijvoorbeeld op Spotify of Apple Podcasts.

Wil je niks te maken hebben met Big Tech? Abonneer je dan gewoon op onze podcastnieuwsbrief:

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Jij bent een officiële supporter van een vrij internet!

Dankjewel voor het steunen en welkom als officiële supporter van een vrij internet.

Je ontvangt de inlogcode voor de donateursomgeving zo snel mogelijk via de mail. Of klik via de knop hieronder om meteen naar de donateursomgeving te gaan.

Naar donateursomgeving

Er ging iets mis tijdens de betaling

Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.

Support en doneer!

Meer weten over doneren aan ons? Lees er hier alles over.