Misleidende influencers
- 27 december 2024
Deze week hebben we het met Lotje over misleidende influencers. Evelyn tipt Inge de website Carbon Footer.
Carbon Footer
Recent kwam Evelyn de website Carbon FooterCheck hier je eigen website tegen, een Nederlands project waarmee je de duurzaamheid van je website kunt analyseren. Door simpelweg je website in te vullen, krijg je een energielabel toegewezen. Toen we onze eigen website testten, kregen we een energielabel B.
Carbon Footer kijkt onder andere naar de hoeveelheid data die je website verstuurt bij het laden. Data kost immers energie. Voor onze site bleken afbeeldingen de grootste boosdoener te zijn: ze vormen veruit de meeste MB's. Onze webdeveloper, Martijn, had hier het afgelopen jaar al vaker op gewezen – de afbeeldingen zijn te groot en het zijn er te veel. De analyse bevestigde dit: hij had gelijk.
Vriendschap
De invloed van influencers is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid. Wat begon met persoonlijke vlogs op platformen zoals YouTube, is uitgegroeid tot een miljardenindustrie. Influencers promoten niet alleen merken; ze worden zelf merken. Hierdoor hebben ze directe invloed op het koopgedrag van miljoenen volgers.
Het vertrouwen in influencers door hun volgers is uniek en vormt de kern van hun succes. Dit vertrouwen ontstaat doordat influencers veel van hun persoonlijke leven delen. Hierdoor voelen volgers zich met hen verbonden. Zoals Lotje zegt: “van je vrienden neem je aanraders aan.”
Toch schuilt hierin ook een gevaar. Wanneer influencers ongefundeerde gezondheidsclaims of schadelijke adviezen verspreiden, kunnen de gevolgen verstrekkend zijn. Het voorbeeld van 'Appeldag', een dag waarop men alleen appels eet om zogenaamd het lichaam te zuiveren voordat je aan een dieet begint, laat zien hoe mogelijk ongezonde trends zich kunnen verspreiden dankzij promotie door influencers.
Verantwoordelijkheid van de platformen
De algoritmen van sociale media platformen zoals Instagram, TikTok en YouTube, belonen extreme, sensationele content met meer zichtbaarheid. Dit moedigt influencers aan om controversiële of ongenuanceerde inhoud te delen om hun bereik te vergroten.
Het reguleren van deze algoritmen is een belangrijke stap in het beperken van de schadelijke effecten van misleidende content. Een mogelijke oplossing zou zijn om een tijdlijn weer te geven op chronologische volgorde van de mensen die je volgt. De prikkel voor influencers om extreme dingen te laten zien, wordt dan ook veel minder.
Rondetafel
Lotje nam deel aan een rondetafel in de Tweede KamerLees hier Lotje's inbreng over misleidende influencers, georganiseerd door de Commissie Digitale Zaken. Ze maakte van deze gelegenheid gebruik om belangrijke aandachtspunten te delen rondom influencers. Het voornaamste punt dat ze maakte, is dat Nederland en de Europese Unie moeten inzetten op regulering van sociale media mechanismen die misleidende berichten belonen.
Volg ons op de voet...
Let op! Nu volgen linkjes naar Big Tech!
Volg jij Bits of Freedom al? Bijvoorbeeld op Twitter, Instagram of LinkedIn?
De podcast vind je in jouw favoriete podcastapp. Bijvoorbeeld op Spotify of Apple Podcasts.
Wil je niks te maken hebben met Big Tech? Abonneer je dan gewoon op onze podcastnieuwsbrief: