25 jaar Bits of Freedom: op naar de toekomst!
- 10 januari 2025
Deze week hebben we het met Evelyn over 25 jaar Bits of Freedom, en over wat er allemaal is veranderd in de tien jaar dat zij al bij de organisatie werkt. In haar week op het internet deelt ze met Inge een bijzondere vorm van ASMR.
Verontrustende ASMR
Evelyn kwam een bijzondere vorm van ASMR tegen. Terwijl ASMR bekend staat om zijn kalmerende effecten door het gebruik van subtiele geluiden, zoals fluisteren of het tikken van nagels, blijkt er een subgenre te bestaan dat ASMR combineert met gewerenJe bekijkt de video's hier. In deze video's, vaak gemaakt door Amerikaanse mannen, worden de kleine mechanische geluiden van geweren, zoals het ronddraaien van de patroonhouder of het overhalen van de trekker, met gevoelige microfoons opgenomen.
Tien jaar verandering
Sinds Evelyn in 2014 bij Bits of Freedom kwam, heeft het digitale landschap een grote transformatie doorgemaakt. “Het internet is veel meer achter interfaces verdwenen,” zegt ze. Dit heeft gevolgen voor hoe mensen technologie begrijpen en gebruiken. Ook de werkwijze van Bits of Freedom verandert. Waar we ons in het verleden vooral richtten op directe beleidsbeïnvloeding wordt dat nu steeds moeilijker door de verharding van het maatschappelijke en politieke klimaat. Daarom verschuift het werk naar bewustwording en het doen van onderzoek.
Verslavend ontwerp
Een van de projecten voor komend jaar is het onderzoek naar verslavend ontwerp op sociale media. Evelyn benadrukt hoe ontwerpkeuzes – zoals de endless scroll en gepersonaliseerde tijdlijnen – bijdragen aan meer schermtijd en mogelijke verslaving. Door samen te werken met UX-onderzoekers en psychologen wil Bits of Freedom een duidelijke definitie van verslavend ontwerp ontwikkelen, waarmee toekomstige Europese wetgeving kan worden beïnvloed.
'Movement lawyering'
Een ander voorbeeld is het TOP400-project, uitgevoerd in samenwerking met PILP (Public Interest Litigation Project). Dit project legt de focus op de gevolgen van profilerende algoritmen, zoals die binnen de gemeente Amsterdam zijn ingezet. Door gesprekken aan te gaan met direct geraakte personen, waaronder gezinnen en hun ondersteuners, werd inzicht verkregen in de impact van deze technologieën.
In plaats van alleen maar stil te blijven staan bij het schandaal – zoals helaas vaak gebeurt – ontwikkelde Bits of Freedom samen met PILP en betrokkenen een actieplan. Het doel was niet alleen om de schade in kaart te brengen, maar ook om structurele veranderingen af te dwingen. Dit weerspiegelt een bredere verschuiving in de werkwijze van Bits of Freedom: meer directe samenwerking met getroffen groepen en een grotere focus op wat PILP zelf 'movement lawyering' noemt.
Toekomstige uitdagingen
Er wordt komende jaren nieuwe Europese regelgeving verwacht, zoals de Digital Fairness Act en beleid gericht op de bescherming van jongeren online. Tegelijkertijd zijn er verontrustende trends zichtbaar, zoals de toegenomen bevoegdheden voor politie, inlichtingendiensten en zelfs burgemeesters om online in te grijpen. Een voorbeeld hiervan is het voorstel voor online gebiedsverboden, dat tijdens de coronapandemie al werd getest. Bits of Freedom houdt de ontwikkelingen ook de komende jaren goed in de gaten.
Volg ons op de voet...
Let op! Nu volgen linkjes naar Big Tech!
Volg jij Bits of Freedom al? Bijvoorbeeld op Twitter, Instagram of LinkedIn?
De podcast vind je in jouw favoriete podcastapp. Bijvoorbeeld op Spotify of Apple Podcasts.
Wil je niks te maken hebben met Big Tech? Abonneer je dan gewoon op onze podcastnieuwsbrief: