Weg van Big Tech: Europa aan het roer
- 11 april 2025
Deze week praten we met Evelyn en Rejo verder over de afhankelijkheid van onze overheid van Big Tech. Evelyn vertelt Inge over haar week op het internet en gaat in op de website over de Renault Twingo.
Deze week praten we met Evelyn en Rejo verder over de afhankelijkheid van onze overheid van Big Tech. Evelyn vertelt Inge over haar week op het internet en gaat in op de website over de Renault Twingo.
'Everything you need to know about the Renault Twingo'
Evelyn tipt de website twingo.guide. Deze site is volledig gewijd aan de Renault Twingo, de eigenzinnige auto die in 1992 op de markt kwam. De website staat vol foto's en weetjes over de auto. “De Twingo is de auto van het vroege internet,” zegt ze. “Een beetje rommelig misschien, maar begrijpelijk en repareerbaar.” Een scherp contrast met de Tesla van vandaag, volgens Evelyn de auto die symbool staat voor het internet van nu: gelikt, gesloten, en alleen maar te repareren door één groot bedrijf.
Beloofd is niet gedaan
De afhankelijkheid van onze overheid van Big Tech is geen nieuw probleem. Al in 2002 riep de Tweede Kamer bijvoorbeeld op tot het gebruik van open source software, om minder afhankelijk te zijn van grote softwareleveranciers. Maar twintig jaar later is er weinig veranderd. Het is niet zo dat er geen goede open source software wordt ontwikkeld om die afhankelijkheid te verminderen. Maar, zoals Rejo zegt: “We zijn zo gewend geraakt aan de oplossingen van grote techbedrijven dat alles wat daarvan afwijkt al snel als minderwaardig wordt gezien."
Safe Harbor en het Privacy Shield
Ook de discussie over de overdracht van persoonsgegevens naar de Verenigde Staten loopt al jaren. Na eerdere afspraken als Safe Harbor en het Privacy ShieldWat was dat ook al weer? Lees hier wat we destijds schreven over Safe Harbor en het Privacy Shield ligt nu het nieuwste data-akkoord onder vuur. Trump ontsloeg onlangs drie van de vier leden van het Amerikaanse toezichtsorgaan op gegevensverwerking – precies de mensen die toezicht moesten houden. Dat maakt het orgaan vleugellam, en zet vraagtekens bij de legaliteit van veel datastromen van en naar Europa.
Evelyn: “Het probleem dat zich nu voor onze ogen voltrekt – Trump die zich weinig aantrekt van de wet en zomaar dingen zou kunnen vorderen of stopzetten – los je in Europa niet op met méér wetgeving.”
Het narratief veranderen
Volgens Rejo blijven initiatieven om digitale autonomie te bevorderen vaak steken door een combinatie van factoren. Er heerst een diepgeworteld gebrek aan vertrouwen in Europese alternatieven; we zijn zo gewend geraakt aan de oplossingen van grote techbedrijven dat alles wat daarvan afwijkt al snel als minderwaardig wordt gezien. Daarbij speelt ook het dominante frame een rol waarin verandering gelijkstaat aan verlies – alsof iets nieuws per definitie slechter is. Het politieke beleid helpt niet mee: dat richt zich vaak vooral op kostenbesparing, in plaats van op het versterken van autonomie of het beschermen van publieke waarden. En tot slot speelt tijd een belangrijke rol – de bureaucratische processen duren zo lang dat, tegen de tijd dat regels en maatregelen zijn uitgewerkt, de werkelijkheid alweer is doorgeschoven.
Toch is er hoop. Steeds meer mensen beseffen dat het anders moet. Niet alleen voor de veiligheid van onze data, maar ook voor onze digitale soevereiniteit als samenleving. Maar daarvoor is meer nodig dan mooie woorden en rapporten. Dan moeten we durven investeren in onze eigen infrastructuur, eigen software, en eigen normen – met publieke waarden als uitgangspunt. Zoals Evelyn het zegt: “Het is tijd om het frame om te draaien. Niet denken dat we iets verliezen als we veranderen, maar erkennen dat dit juist een stap vooruit is.”
Volg ons op de voet...
Let op! Nu volgen wat linkjes naar Big Tech!
Volg jij Bits of Freedom al? Bijvoorbeeld op Mastodon, Bluesky, Instagram of LinkedIn?
De podcast vind je in jouw favoriete podcastapp. Bijvoorbeeld op Spotify of Apple Podcasts.
Wil je niks te maken hebben met Big Tech? Abonneer je dan gewoon op onze podcastnieuwsbrief: