Data. Zo zit dat: Manipulatief webdesign
- 09 december 2022
Grote online platformen zoals Facebook en Twitter gebruiken allerlei maniertjes om aan ons te verdienen, zoals manipulatief webdesign en tracking. En wij zijn daar allemaal de dupe van. Er klinken steeds meer geluiden om dit soort dark patterns te bestrijden. Want wanneer is iets nog 'nudging', en wanneer wordt het manipulatie?
In dit filmpje leer je dat we gegijzeld zijn door Big Tech. En dat platformen allerlei maniertjes gebruiken om geld aan ons te verdienen. Die maniertjes kunnen schadelijk zijn voor ons, en onze grondrechten. Zo worden we overal gevolgd via tracking, op de platformen zelf, maar ook op andere sites. Die tracking leidt tot profilering, waardoor platformen precies weten wat ze ons moeten voorschotelen om ons iets te laten geloven of kopen. Platformen gebruiken ook manipulatief webdesign om ons richting bepaalde keuzes te bewegen: ze maken de 'ja'-knop groter dan de 'nee'-knop, vinken vakjes voor ons aan, of doen net alsof er nog maar één kamer beschikbaar is en je snel moet besluiten! Daarmee nemen ze onze keuzevrijheid af. Platformen schotelen ons ook een aangepaste versie van de werkelijkheid voor: content waar mensen boos van worden, geeft het algoritme voorrang op content waar mensen blij van worden. En content wordt steeds extremer om ons te blijven boeien. Met andere woorden: we worden gemanipuleerd, zodat grote platformen geld aan ons kunnen verdienen.
Waar kan ik meer leren?
- Volg onze Korte Cursus ManipulatieVolg hier de cursus
- En check deze video van Groenlinks Bekijk de video op Twitter
- Je kunt je op onze nieuwsbrief over platformen abonneren.Dan stuurt Lotje je om de zo veel tijd een leuke update over platformen
- En vind op de website van Public Spaces allerlei projecten en informatie rondom dit thema!Kijk op publicspaces.net
Over deze videoreeks
Data. Zo zit dat. is een videoserie van Bits of Freedom.
Mensen weten al best veel als het gaat over online privacy. Maar de ontwikkelingen, zowel in technologie als wetgeving, zijn moeilijk bij te houden. In vier films vertellen wij heel Nederland hoe het precies zit met data. Want hoe meer mensen weten, hoe beter digitale technologie werkt voor iedereen. In de videoserie nodigt Fresku, rapper en ambassadeur van de vrijheid, vier jongeren uit om samen te ontdekken hoe het zit met data. De complexe thema’s maken we met deze video’s begrijpelijk voor een breed publiek. Dat is belangrijk, want de ook in de digitale wereld gaat het over mensenrechten. En mensenrechten zijn van ons allemaal. Kijk jezelf daarom bewust!
We willen onze experts hartelijk bedanken:
- Oumaima Hajri (Public Spaces)
- Irene Keizer (SOMO)
- Berna Keskindemir (ECNL)
- Jaïr Schalkwijk (Controle Alt Delete)
Concept en realisatie: Van Lennep i.s.m. Huibert Jan van der Fange
Camera: Deja-Vu.studio
Muziek: Jelte Heringa & Sam van Hoogstraten
Deze videoreeks is mogelijk gemaakt met steun van Stichting Goeie Grutten.